Voorne Atletiek 25 jaar oud: Hoe het allemaal begon


18.06.29 Frans van Es II

  Voorne Atletiek bestaat 25 jaar en beschikt sinds 5 jaar over een
  wedstrijdbaan op sportpark Geuzenpark. Oud-trainer, oud-
  bestuurslid en oud-wedstrijdcoördinator Frans van Es vertelt
  over het ontstaan van de vereniging.

Om te beginnen was daar Sport Club Voorne, gevestigd aan het Brielse Meer, weet Frans nog. “Dat was de voorloper van V.V. Brielle. Een aantal, oudere voetballers, wilden na hun voetbalcarrières in conditie blijven en zij werden geïnspireerd door de Rotterdam marathon. De atletiekclub was ontstaan, er ontstonden 2 wedstrijdgroepen en 1 recreatie groep. En er werd fanatiek getraind voor wedstrijden variërend tussen de 5 km en ja,… de marathon.”

In januari 1986 splitste de atletenclub zich af van de sportclub en lieten zij zich inschrijven bij de KNAU. Qua naamgeving en bestuurlijk bleven de atleten wel vallen onder de sportclub. Voorne Atletiek werd in 1988 opgericht. “De financiële verdeling met de sportclub kwam onder druk te staan, evenals het gebruik van de accommodatie: atleten konden niet terecht in de douches als de sportclub een toernooi hield. Te veel gedoe, voor de toenmalige 300 leden.”

Voorne Atletiek vond onderdak in het toenmalige Maerlant College aan de Jan Matthijssenlaan. “Logistiek wel een probleem, vanaf de locatie van de sportclub was het eenvoudig om wedstrijden bij-en rondom het Brielse Meer te organiseren. Nu moesten er andere routes worden gezocht voor de verschillende lopen.”

Frans zelf heeft zich onder meer met het trainen van de jeugdleden bezig gehouden. Hij heeft altijd geprobeerd om hen op een serieuze manier met hun sport bezig te laten zijn. De verleidingen (sociale media, gamen) waren er toen wat minder, maar Frans haalde zijn motivatie voor de trainerscarrière uit de jeugdleden zelf. “Als je ziet en merkt dat iemand het hardlopen superleuk vindt, en zijn of haar prestaties verbeteren, geeft dit al zo veel voldoening.” Nog steeds heeft Frans contacten met volwassenen die hij nog als jeugdlid bij hun atletiektraining begeleid heeft.  

Frans heeft een tastbaar aandenken uit zijn eigen wedstrijdtijd. Ooit liep hij zijn snelste marathon in 2 uur 47. Dat deed hij in een heus Voorne Atletiek wedstrijdshirt.

Voorne Atletiek viert zondag 9 september het jubileum met een groot sportief evenement. Iedereen is uitgenodigd om te kijken of deel te nemen aan de Spectades games, diverse clinics, veel spelementen, food, drinks en muziek.

Foto: Frans van Es 

18.06.29 Frans van Es I portrait