De Spectades Games: Het belang van electronische tijdwaarneming

  17.05.12 webversie Robin Roelink 2de Spectades GamesVoorne Atletiek organiseert donderdagavond 15 juni
  een van de drie Spectades Games met elektronische
  tijdwaarneming. Robin Roelink, sprinttrainer bij
  Voorne Atletiek en coördinator van de
  Spectades Games ziet er erg naar uit.

“Een wedstrijd is een leuk meetmoment om te kijken hoever je bent”, zegt Roelink, die zelf vele jaren wedstrijdervaring heeft als sprinter en verspringer. “Dat is ook het leuke van atletiek. Je loopt tegen mensen in een baan, maar uiteindelijk loop je nog het meest tegen jezelf. Als je je PR verbetert en sneller kunt zijn dan je ooit geweest bent, dan is dat je grootste winst.”

Voorne Atletiek organiseerde vorig jaar ook drie wedstrijden. “Mooie en gezellige wedstrijden”, herinnert de trainer zich. “Met handgeklokte tijden. Wil je echter als vereniging een stap maken om groter te worden en meer aan te bieden, dan moet je naar elektronische tijdwaarneming. Ieder record dat dan verbroken wordt is dan ook officieel een record.”

Elektronische tijdwaarneming kost veel geld. Het Brielse IT bedrijf Spectades wilde dit echter sponsoren. Roelink: “Daarom kunnen we nu veel meer starts doen en verloopt alles officieel volgens de eisen van de Atletiekunie.”

De eerste van drie Spectades Games was 13 april.  Toen zijn er al clubrecords en baanrecords gebroken. Op 15 juni wordt er door atleten in de categorieën D-junioren tot en met masters gestreden op verschillende sprintonderdelen en op hoogspringen, kogelstoten, speerwerpen en discuswerpen.

In april waren er atleten van twaalf verschillende verenigingen te gast. “Vorig jaar waren dat maar vijf verenigingen. Het is dus nu meteen al interessanter geworden. Als iemand een record verbreekt, is dat ook officieel een record.”

Roelink heeft met een van zijn eigen sprintgroepen meegemaakt hoe belangrijk dat kan zijn. “Bij de estafette 4x200meter tijdens een wedstrijd in Dortmund kwamen we er pas twee weken later achter dat de atleten een Nederlands record hadden gehaald in de leeftijdscategorie 40+. Ik heb toen contact gezocht met de wedstrijdorganisatie voor de foto’s van de finish, met de officiële tijden erop. Dat hebben we naar de Atletiekunie gestuurd zodat het uiteindelijk officieel een record kon worden.”

Meer info: www.voorneatletiek.com